Bilskroten som blev turistattraktion


Foto: Bensinhuvud

Trots den vackra småländska naturen och att Tingsryds kommun kämpar hårt med att marknadsföra sig som ”Hästriket” ligger den gamla bilskroten på Kyrkö Mosse etta på besökstoppen i kommunen. Under sommarmånaderna tar sig ibland flera hundra besökare per dag ut till mossen strax utanför Ryd för att titta på gamla rostiga bilvrak.

Den egensinnige Åke Danielsson, eller ”Åke på myren” som han också kallades, levde och verkade i drygt 60 år på den plats som idag är känd som Bilkyrkogården i Ryd.  Åke köpte den gamla torvmossen redan 1935 och med hjälp av diverse sinnrika uppfinningar försåg han effektivt traktens bönder med gödningsmedel. Under efterkrigstiden förvandlade Åke torvmossen till en stor bilskrot, och när han i mitten av 70-talet trappade ner på arbetstakten blev Kyrkö Mosse successivt en kyrkogård för uttjänta bilar från främst 40- och 50-talet.

Foto: Bensinhuvud

Egentligen borde det kännas lite kusligt att vandra runt i en skog fylld av gamla bilvrak men känslan är snarare familjär, parkeringen intill landsvägen är fylld av utlandsregistrerade fordon av både två- och fyrhjuligt slag och området kryllar av barnfamiljer med kameran i högsta hugg. De drygt 150 fordonen sjunker allt djupare ner i marken och det är fascinerande att se hur naturen återställer sig själv utan mänsklig påverkan. För hobbyfotografen bildar bilvraken och de förfallna gamla byggnaderna en stämningsfull bakgrund till familjefotot, även mode- och filmfotografer har ofta utnyttjat denna unika plats som kuliss.

Foto: Bensinhuvud

För de besökare som vuxit upp på 40- och 50-talet framkallar den gamla bilskroten garanterat många nostalgiska motorminnen från ungdomen. För mig som är född på sent 70-tal är det i många fall svårt att artbestämma de multnande vraken, men det är en kul och annorlunda upplevelse att ta ett kliv in i en svunnen tid. Oavsett om man är motorintresserad eller inte är Bilkyrkogården i Ryd ett kul utflyktsmål om man har vägarna förbi. Stövlar och oömma kläder rekommenderas. För mer information och se bilkyrkogårdens hemsida (länk).

Inlägget publiceras även på Capishe.se.

4 responses to “Bilskroten som blev turistattraktion

  1. Jag har varit dit med familjen. Mycket uppskattat!

  2. Absolut. Tack för bra blogg. Har tipsat om dig i min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s